En familjs berättelse

Det här är berättelsen om en familj och deras resa genom södra Sverige, återberättad av mamman i familjen.

Det var juli, och vi kände att vi ville se någon ny del av Sverige under vår semester i år. Att bara åka till någon grekisk ö eller besöka Stockholm kändes inte riktigt aktuellt. Vi bor till vardags i Orsa, i Dalarna, och det var länge sen jag eller min man såg de södra delarna av Sverige. Vi kände också att vi ville visa våra barn att det går alldeles utmärkt att semestra i Sverige, att man inte behöver flyga över halva kontinenten för att uppleva en trevlig semester. Jag kanske skulle ta och gå igenom familjemedlemmarna?

  • Jag, 45 år, lärare på gymnasiet i samhällsvetenskap och historia
  • Min man, 44 år, ingenjör som jobbar inom bygg
  • Vår dotter, 13 år, gillar innebandy och havsdjur
  • Vår son, 10 år, gillar fantasyböcker mest av allt

Vår gamla bil var inte för trött för att orka av en liknande resa, men vi hittade en Volvo v40 på nätet, vilket passade oss utmärkt. En begagnad bil med plats för familjen. Så kopplade vi helt enkelt på husvagnen och gav oss iväg.

Vi bilade nedåt i landet, och vi sökte oss först mot Småland där våra planer var att besöka glasriket och alla de små och stora glasbruk som finns där. Även om Glasbruket i Orrefors är i fara för nedläggning så fanns det många platser att besöka, även en del mindre glashyttor där väldigt talangfulla glasblåsare satt och skapade konstverk dagarna i ända. Barnen fick pröva att göra varsin kula, och nu har vi ett minne att dekorera julgranen med framöver! Vi åkte vidare och tog en tur ut på Öland via Kalmar, det var väldigt vackert och roligt att besöka Öland. Vi åkte sedan tillbaka in mot landet, till Gränna där vi njöt av polkagrisar och tog en båttur ut till Visingsö. Området kring Vättern är verkligen vackert, och vi tyckte alla om att få se det, även om barnen kanske uppskattade polkagrisarna mer än den varmrökta, nyfångade Vätternrödingen vi köpte nere i hamnen.

Vi fortsatte västerut och hamnade på västkusten där vår dotter verkligen fick möjlighet att helt förlora sig i det marina livet. Hon fiskade upp kräftor och musslor och allt möjligt, och vi var både på Universeum och på Liseberg när vi var i Göteborg. Båda barnen älskade det så klart, de var överlyckliga. Vi styrde sedan bilen nedåt i landet, till Malmö och vi tog även en dagstur över till Köpenhamn där vi strosade runt och tittade på Nyhamn och all arkitektur. Vi vuxna var väl lite mer intresserade än barnen men de uppskattade den danska pølsen i alla fall. Efter att ha lagt många mil bakom oss så körde vi hem till Orsa, och det var väldigt skönt att komma hem igen. Vi hade en fantastisk resa och jag rekommenderar alla att göra något sånt här, för det finns så mycket att uppleva i Sverige!