Ha rätt däck när du bilsemestrar

Sverige är ett land som är rikt på semesterupplevelser. Det finns egentligen inget behov av att åka utomlands, då vi har så mycket att se och att göra inom våra egna gränser. Att resa med bil är något som många väljer att göra på semestern, men det gäller att ha rätt däck.

Med rätt däck för sommaren kan du vara säker på att semestern blir lyckad. Det är viktigt att ha rätt däck för årstiden, annars kan den trevliga resan bli avbruten i förtid eftersom vinterdäck inte är väl anpassade för sommartemperaturer. Det finns också andra anledningar till varför det är bäst att ha rätt däck för årstiden.

Så får du fördelar av att välja rätt däck

När de gamla sommardäcken är slitna är det dags att köpa nya skriver Dagens Nyheter. Det är också nödvändigt att byta till sommardäck på sommaren. Dubbfria vinterdäck är lagliga men farliga att använda, då de har sämre väggrepp och ger en längre bromssträcka. När du har satt på sommardäcken är det viktigt att komma ihåg efterdragningen.

– Stannar du på motorvägen och går ur bilen så är det förenat med livsfara. Och vart tar hjulet vägen? Vad händer om någon kör på det? säger Peter Buhre till Göteborgs-Posten.

Den viktiga efterdragningen måste göras när du har kört fem till tio mil efter att du har gjort hjulbytet. Kontrollera då att bultarna som är ansvariga för att hålla fast däcken inte har börjat lossna. Det brukar dock inte inträffa några allvarliga personskador på grund av tappade hjul, eftersom de flesta känner hur det börjar komma vibrationer från bilen. Genom att dra åt med en momentnyckel är du säker på att sommardäcken sitter rätt.