Klara, färdiga, bila!

Fyra av tio svenskar planerar att ta med bilen på semestern. Danmark lockar flest. Och det vi helst lägger extra pengar på under resan är god mat.

 

 Det är inledningen till en artikel från Göteborgs Posten som handlar om att just allt fler svenskar väljer att åka till Danmark med bil när det nalkas semester, och det är väl härligt – eller hur? En bilsemester kan vara mycket givande oavsett om man åker med familjen eller vänner. Viktigt är det dock att man hittar diverse saker att underhålla sig med när det är dags för bilresan. Det blir lätt långa sträckor då man mest stirrar ut genom fönstret eller lyssnar på radion om man inte har någonting annat med sig. För att klara dessa låna sträckor bör man vara förberedd och extra viktigt är det nog om man har barn med i bilen, eftersom de lätt blir otåliga. Bäst är det att ta med sig en surfplatta eller en bärbar dator i bilen som man kan använda för underhållning. På datorn kan man göra allt från att se film till att spela spel och det kommer kännas som att tiden bara flyger förbi. Bra är det dock om man ser till att ha internet med sig i bilen. Det kan man ha genom exempelvis ett mobilt bredband. Då har man ett mycket större utbud i bilen och behöver inte oroa sig för att bli uttråkad. Det är också lättare att se film online om man har internet med sig i bilen, vilket är det absolut bästa sättet att hitta bra filmer på. Det finns självklart många andra saker att förbereda inför bilsemestern. Främst gäller det ju faktiskt att kunna vilka trafikregler som gäller utanför Sveriges gränser. Vet du exemeplvis att det i hela Västeuropa är förbjudet att prata i mobilen utan handsfree när du kör? Eller att det i nästan hela Europa är lag på att ha reflexväst i bilen? Sen finns det ju många andra saker som att det skiljer sig i hastighetsgränser, parkeringsregler, promillegränser med mera. Så snart ni vet vilka länder ni kommer passera (om ni åker längre än Danmark vill säga) bör ni kolla upp detta så att det inte blir några problem eller konstigheter.

Glöm inte att kolla bilens säkerhet

 

 Säkerheten är självklart också en viktig detalj när det nalkas bilresa, och det även om man bara ska ner till Småland eller Skåne. Kolla bilen ordentligt innan det är dags för avfärd. Däcken, oljan, bromsvätskan, kamremmen, torkarna – allt måste kontrolleras. Det kanske kostar lite men att kolla bilen på verkstaden kan faktiskit vara en smart sak i och med att det kan vara avgörande i fall en olycka skulle hända. Kolla också upp de farligaste vägarna i Europa innan ni ger er iväg, det är viktigt att veta. Ni hittar detta här: atlas.eurorap.org

Viktigt att man delar på bilkörandet, annars blir den som konstant kör lätt trött – vilket kan leda till olyckor. Stanna alltid om du känner dig trött när du kör!