Resa bort med barnen över jul?

Snart går vi åter igen in i juletider med allt vad det innebär. Barnen har jullov och vi vuxna får, oavsett om vi tagit ut semester eller ej, faktiskt också vara lediga en hel del. Eftersom julafton och nyårsafton infaller på en månad i år innebär det att vi är lediga på lördag, söndag, måndag, tisdag och onsdag för att sedan (om man inte tagit ledigt) arbeta i två dagar innan det är dags för en till långhelg. Denna vinter är därför perfekt för att umgås med släkt, familj och vänner. Tar man ledigt fem dagar runt jul och nyår är man alltså ledig i hela två veckor.

Runt jul är det många som reser till släkten som kanske bor på en annan ort för att fira jul tillsammans. Har man inte släkten i en annan stad kan det vara härligt att ändå ta en liten resa med familjen när alla ändå är lediga. Att resa med barn är härligt men det kräver lite mer planering för att de inte ska bli uttråkade och för att även de ska få en fantastisk upplevelse på resan. The reef badhotell i Danmark är mycket populärt för hela familjen. Eftersom de ligger så pass nära södra Sverige är det ett perfekt ställe att åka till oavsett om man vill stanna en vecka eller bara åka över dagen.
Småsaker som kan vara bra att tänka på inför resan med barnen.

•    Se till att ha med ljusböcker, dvd-filmer + laptop eller bärbar dvd-spelare som barnen kan roa sig med under bilresa, båtresa och så vidare.
•    Som förälder har man stenkoll på hur ens barns mat- och sov-rutiner ser ut men under en resa kan det vara extra viktigt att ha med frukt, filt, kudde, godis, dricka och så vidare eftersom långa resor kan få barnens behov av sömn och mat att öka eller förändras.
•    Planera resan utifrån barnens intressen och tänk igenom vilka situationer barnen kan uppleva som långtråkiga och kanske därför måste kortas ner eller piffas upp med ytterligare nöjen.
•    Planera in någon härlig överraskning som kommer stanna som ett fantastiskt resminne hos era barn för alltid.

Viktigast av allt, slappna av, njut av resan, tänk positivt även i lite kämpiga situationer och ta det lite som det kommer. Trevlig resa och god jul!