Rusta bilen för husvagnssemester i Sverige

Att åka Sverige runt i husvagn är ett roligt och trevligt sätt att semestra. Möjligheten att upptäcka nya favoritplatser är stor, liksom att återse gamla smultronställen. Med rätt förberedelser inför husvagnssemestern kommer resan att bli lyckad.

Vissa gillar att återvända till bekanta campingar, medan andra använder husvagnen till att åka på upptäcktsfärd i landet. Oavsett vad du och din familj föredrar, så ger husvagnen den totala friheten att åka vart som helst och sova var som helst. För att semestern ska bli så bra som möjligt är det klokt att rusta bilen innan ni ger er ut på vägarna. Här följer några förberedande tips innan resan.

husvagnKombinationen bil och husvagn

Det viktigaste av allt att kolla upp är huruvida din bil får lov att dra en husvagn. På Transportstyrelsens hemsida finns en praktisk släpvagnskalkylator som räknar ut hur tung last din bil får dra. Vissa elbilar får också dra husvagnar, det beror helt på bilens kapacitet.

Självklart måste bilen vara utrustad med en dragkrok. Du behöver inte byta bil bara för att den saknar dragkrok, det går utmärkt att montera en i efterhand. En uppsjö av olika modeller av dragkrokar finns här, de passar till de flesta bilmärken.

Du behöver montera extra backspeglar på bilen, eftersom sikten bakåt försämras när du kopplar på en husvagn. Backspeglarna måste vara så långa att det går att se vad som händer bakom husvagnen.

Packa bilen inför resan

Att kuska runt i bil kan innebära vissa påfrestningar om du reser med barn i bilen. Men med rätt förberedelser kan själva bilresan bli en del av semestern. Som alltid vid bilkörning är det viktigt att tänka på följande:

  • Ha inte bråttom
  • Var utvilad
  • Ta pauser

Packa med olika typer av underhållning som sysselsätter barnen under resan. Ladda surfplattan med filmer, förbered lämpliga lekar att leka i bilen och låt barnen följa resan på en karta. Planera in raster med jämna mellanrum och se till att ha mellanmål och dricka till hands. Kuddar och nackkuddar är sköna att använda för passagerare som blir trötta på vägen.

Ett bra tips är att låta var och en packa saker som de vill ha med i bilen. Glöm inte de vuxna, där det kan det handla om att förbereda låtlistor och podcasts i mobilen och fylla kaffetermosen.