Ta ett PCR-test innan sportlovsresan

I en rådande coronapandemi är det extra viktigt att vara försiktig vid resor både inrikes och utomlands. Där många människor samlas är det stor risk för smittspridning så det kan vara bra att ta ett PCR-test innan det är dags för familjens sportlovsresa. Då vet ni att ni är friska och åtminstone inte smittar någon annan.

Ett PCR-test är ett test som tas med en bomullspinne långt bak i näsa och svalg för att fånga upp eventuella viruspartiklar. Svaret på provet kan du ofta få inom ett dygn och är du frisk är det fritt fram att åka på semester. Ett PCR -test kan du exempelvis boka på Doclab.se och får ofta en tid snabbt inpå.

PCR-test påvisar att du inte har corona

Close-up,Of,Young,Man,Getting,Pcr,Test,At,Doctor's,OfficeKänner du dig helt frisk kan du göra ett PCR-test hos en privat aktör som visar att du inte har en pågående infektion av covid-19. Är svaret negativt är du fullt frisk och kan åka iväg på din semester. Är provsvaret positivt kan du vara smittsam och bör därmed stanna hemma.

”Ett positivt PCR-test eller antigentest visar att du har en pågående eller en nyligen genomgången infektion med covid-19.” Krisinformation.se.

Ska du resa utomlands kan du få ett reseintyg som visar att du är helt frisk. Du får då göra ett PCR-test precis i anslutning till din resa och är svarte negativt så utfärdar en läkare ett reseintyg till dig.

Hos privata aktörer testas bara personer som är friska. Har du sjukdomssymptom ska du istället kontakta 1177 för att ta reda på hur du kan testa dig och få hjälp.