Upplev Skåne från vattnet

Skåne är omgivet av vatten på tre sidor. Det gör att det lämpar sig utmärkt att ta sig fram med båt längs den skånska kusten. Dessutom kan man göra en avstickare till Danmark.

Att segla längs den skånska kusten ger möjlighet att uppleva landskapet i sin egen takt. Det finns många hamnar och gästhamnar, från Tosteberga i öster till Skälderviken i väster. Vill du veta exakt var du kan lägga till gör du bäst i att kontakta lokala båtklubbar innan du ger dig iväg. På detta sätt undviker du, och eventuellt sällskap, obehagliga överraskningar.

Förarbevis

Innan man ger sig ut till havs bör man dock ha vissa färdigheter. Man bör kunna läsa ett sjökort, ta ut en kurs och bestämma sin position, samt veta vilka väjningsregler som gäller till sjöss. Slutligen bör man ha kunskaper i sjösäkerhet.

Allt detta kan man lära sig om man tar ett förarbevis för båt. Det är egentligen inget krav att inneha ett sådant för att framföra en båt, men det ger flera fördelar. Inte minst innebär utbildningen som föregår utfärdandet av förarbeviset att man får kunskaper som kan göra stor skillnad i en allvarlig situation. Men det finns även en ekonomisk fördel: även om det kostar pengar att ta ett förarbevis så får man ofta lägre premie på sin båtförsäkring, vilket gör att man sparar in pengarna i längden.

Mer om förarbevis finns att läsa på den här Facebook-sidan.

Skånes seglingshuvudstad

Skånes seglingshuvudstad är kanske Ängelholm på västkusten. Där får många skolbarn lära sig att segla, tack vare ett samarbete mellan kommunen och den lokala segelklubben. Dessutom finns ett seglingsgymnasium på orten, och det är till stor del gymnasiets elever som står för undervisningen. Idag gäller det för skolor att marknadsföra sig, och man kan tycka vad man vill om det. Men det är svårt att invända något mot det när det görs på det sätt som sker i Ängelholm. Det finns plats för fler på Skäldervikens vatten.

Hyreshus och båt i Ängelholm