Upptäck Malmö

Malmö är en speciell stad. För vissa förknippas den med förorter som Rosengård och gangsters. För andra förknippas den med storstad, dynamik och rörelse. För ytterligare andra ses den endast som en förort till Köpenhamn. Sanningen att säga är att Malmö innehåller lite av varje. Och faktiskt en hel del mer.

Malmö har allt en myllrande och dynamisk storstad har att erbjuda, utan att lida av något av de symptom som brukar drabba huvudstäder. Befolkningen är inte dryg och nedsättande mot ”bönder” eller turister. Inte sagt att alla huvudstäders befolkning kollektivt är dryga, men överlag skulle vi vilja säga att Malmö är en mer gästvänlig och inbjudande stad än många huvudstäder – ingen nämnd ingen glömd.

Låt oss punkta upp några attraktiva drag med Malmö, bara som en utgångspunkt sådär:

  • Ett medeltida centrum med fina hus, gator och gränder. Gammeldags och pittoreskt.
  • Förtjusande parker. För en svensk turist är inte detta något revolutionerande med fina parker i en storstad men för många europeiska turister är de svenska parkerna i storstäderna imponerande.
  • Långa kuststräckor och strandområden. Om du gillar havet hittar du både hamn och stränder i Malmö. Faktiskt väldigt fina och fräscha långa stränder. Både småsten och sandstränder finns.
  • Mycket restauranger. Alltså väldigt mycket. Med mat från alla världens hörn, till bra priser. Malmö är billigare än exempelvis Stockholm. Dessutom finns det annan mat. Har du provat att äta kebab i Stockholm? Har du provat detsamma i Nässjö? Eller i Malmö? Det är inte alls samma sak. Och kebaben i Malmö är god. Prova den!
  • Barer och vitalt nattliv. Du kan ha riktigt kul i Malmö om du vill festa, och du blir heller inte ruinerad på det. Visst, alkohol är inte billigt i Sverige jämfört med de flesta av våra europeiska grannar, men återigen är det billigare i Malmö än i huvudstaden.
  • Konserter. Även om de största banden ofta spelar på Ullevi i Göteborg eller någon av de större arenorna som Globen, Friends-arena eller Tele2 i Stockholm spelas det en hel del bra konserter i Malmö på Malmö Arena. Tillsammans med nattlivet i Malmö är en konsert en rolig upplevelse!
  • Det finns även en kanalbåt som tar dig runt i Malmös parker, förbi det kända Malmöhus Slott och genom både äldre och moderna delar av Malmö som heter Rundan. Du får dessutom en proffsig guide som berättar om sevärdheterna.
  • Malmöhus Slott är det äldsta bevarade renässansslottet i Skandinavien. Det är idag ett museum där du hittar konstsamlingar, naturhistoria och olika särskilda utställningar.

Om du bestämmer dig för att besöka Malmö ska du inte luras av turistböckerna som ibland kan vara negativt inställda till Malmö som sagt. Läs exempelvis den här artikeln där det tas upp. Jämför istället olika hotell på nätet, åk till Malmö och bilda dig en egen uppfattning. Hotell Malmö har stort utbud av olika hotell som du kan jämföra mellan. Och skulle det mot förmodan visa sig att turistböckerna har rätt och vi fel, att Malmö bara är en förort till Köpenhamn, så kan du ju alltid ta bron över.